tiistai 11. elokuuta 2009

Piimäpatongit eli sämpyjä

Piimäteema jatkuu. Piimää täytyi tunkea myös sämpylöihin. Jälleen jostakin keittokirjasta pyydystin ohjeen piimäpatonkeihin. Päädyin leipomaan taikinan sämpylöiksi käytännöllisyyteen vedoten. Lopputulos oli harvinaisen hyvin kohonnut ja erittäin muheva. Piimä tuo mukavaa makua sämpylöihin.

Piimäsämpylät

3dl piimää
20g tuorehiivaa (vajaa pussi kuivahiivaa)
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
1rkl rouhittua fenkolia (en viitsinyt ostaa)
1dl grahamjauhoja (ei ollut, käytin ohrajauhoja)
1dl ruisjauhoja
noin 4dl hiivaleipäjauhoja
½ dl öljyä tai 50g margariinia

Vähintään huoneenlämpöiseen piimään lisätään hiiva, suola, siirappi ja jauhoja välillä vatkaillen. Öljy tai margariini lisätään suorituksen loppuvaiheessa. Leivotaan taikinasta jokseenkin kulhosta ilman aseita irtoava köntti. Taikina voi olla hiukan liian löysää leivottavaksi. Leivontavaiheessa voi käyttää hiukan enemmän jauhoja. Ei kannata tehdä kivikovaa taikinakönttiä, koska sämpylöitä saa sitten pilkkoa kirveellä.

Nostellaan löysähköstä taikinasta lusikalla kasoja leivinpaperin peittämälle pellille ja muotoillaan läjät sämpylöiksi jauhoja apuna käyttäen. Huomio! Ohjeen mukaan paistoaika on 250 asteessa uunin keskitasolla 14-16 minuuttia. Paistoin sämpylöitä 10 minuuttia, mikä aiheutti melkein kärähtämisen. En välttämättä suosittele pitämään edes isompia kappaleita kuten patonkeja uunissa noin pitkää aikaa!

Pieniä sämpylöitä taikinasta taisi valmistua noin 15 kappaletta. Patonkeja kuuluisi valmistaa kolme.

-Hatsu Arashi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti